Autor Wątek: Animacje  (Przeczytany 4741 razy)

Dr.Agon

• Jr. Member
  • **
Animacje
« dnia: 27.01.2010, 09:43:45 »
Bardzo lubię animeacje i filmy animowane. Zarówno robione metodą poklatkową jak i te rysowane i komputerowe.
Wczoraj widziałem "Klopsiki i inne zjawiska pogodowe". Świetna, komputerowa animacja, zabawna i zrobiona bardzo pomysłowo. Jednak prawdziwym objawieniem był dla mnie "Fantastic Mr. Fox", animacja z modelami, bardziej dla dorosłego widza. Również polecam.

uth

• średni przedwieczny
  • Jr. Member
  • **
    • http://crazypumpkinsnest.wordpress.com/
RE: Animacje
« Odpowiedź #1 dnia: 27.01.2010, 10:25:30 »
Merry & Max - animacja poklatkowa, historia na faktach, komedio-dramat. Również dla dorosłych, polecę także :) Mr. Foxa gdzieś mam, zmotywowałeś mnie.

boromi

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 27.01.2010, 14:58:40 »
Paaaanie, paaaanie... jak komputerowe to tylko Pixar. "Walle" mnie wbił w fotel niezwykłą emocjonalność zbudowaną szczątkowymi dialogami. "Odlot" jest nie mniej fantastyczny - niesamowicie ciepła i wzruszająca animacja a do tego bardzo głęboka jak na film dla dzieci. Na filmy od Dreamworksu nie chce mi się nawet patrzeć, odkąd obejrzałem "Potwory kontra obcy" uważam to studio za skończony etap w moim życiu kulturalnym.

... jednak znacznie bardziej wolę dojrzałe animacje. "Persepolis" obejrzałem po przeczytaniu komiksu. Rewelacyjna, sugestywnie narysowana historia młodej Iranki, która w końcu opuszcza swój kraj. Rewelacja.

"Walc z Bashirem" - w zasadzie to polecam bardziej jako film, bo akurat quazi-realistyczna animacja niespecjalnie przypadła mi do gustu.

"Trio z Belleville" - nieco przydługa, jednak przepięknie narysowana animacja. Szczypta surrealizmu i styl znany z gier o Professorze Laytonie. Fani zdecydowanie powinni sprawdzić.

"Zbrodnia i Kara" - krótkometrażowa animacja wykonana autorską techniką Piotra Dumały. Rewelacyjny, ciężki klimat Petersburga - to chyba najlepiej przeniesiony charakter samego utworu, jaki można zobaczyć

"Katedra" - cóż - legenda. :) Trzeba zzobaczyć. Głęboki, bardzo piękny film który się po prostu "czuje". Pokazanie, że piękna animacja może iść w parze z ambitną realizacją (chyba każdy wie do czego piję...)

"Sztuka spadania" - druga animacja Bagińskiego. Zdecydowanie bardziej dosłowna i lekka, jednak wciąż kipiąca interesującymi wizjami.

WyrwijChwasta

• szlachetne widmo
  • Jr. Member
  • **
    • http://gaijin.ayz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 27.01.2010, 15:36:37 »
Do tego dochodzą poklatkowe "Piotruś i wilk", oraz "Ichtys" po prostu cudo! A ja chciałbym także wspomnieć o znanej i lubianej FF VII Advent Children ;)

boromi

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 27.01.2010, 20:40:13 »
... no a jak chodzi o poklatkowe (zapomniałem!), to obowiązkowo trzeba wymienić co ciekawsze produkcje Tima Burtona: Miasteczko Halloween cze Gnijąca Panna Młoda to czysta przyjemność oglądania.

Oprócz tego, spragnionych specyficznej animacji stop-motion w "plastusiowym" stylu Burtona zachęcam do obejrzenia Koraliny. Trochę nazbyt infantylne (szczególnie że trailery zbyt mocno akcentowały przed premierą schizowe elementy filmu i narobiłem sobie nimi smaka), ale bardzo, bardzo ładnie zrealizowane.

BeaR

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 27.01.2010, 21:58:10 »
Skoro jesteśmy przy Bagińskim i jego Katedrze, polecam obejrzeć "Sztuka Spadania" c:

Bandito

• Jr. Member
  • **
    • http://www.animeforum.pl/bleach/
« Odpowiedź #6 dnia: 28.01.2010, 08:10:03 »
Cytat: 'boromi' pid='374' dateline='1264621213'

Gnijąca Panna Młoda

Również mogę śmiało polecić, oglądałem swego czasu i naprawdę fajna sprawa ;>

boromi

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 28.01.2010, 09:53:38 »
Kurcze, nie wiem jak Wy, ale ja z niecierpliwością oczekuję nowej produkcji Bagińskiego; jego pierwszego pełnometrażowego projektu - Hardkor 44. Z przeczytanych wywiadów wydaje się, że będzie to naprawdę ciekawe doświadczenie. Póki co, to wydaje się, że charakterem będzie mu blisko do rewelacyjnych Bękartów Wojny.

Dr.Agon

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 28.01.2010, 15:34:33 »
Animacje Burtona- baaardzo polecam. A z serialowych rzeczy Star Wars: Clone Wars, Samurai Jack i Dom dla zmyślonych przyjaciół pani Foster.

boromi

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 28.01.2010, 17:48:19 »
Oooo, Samuraj Jacuś to bajka mej młodości. Do dziś lubię sobie to pooglądać i mam nadzieję że Tartakovsky w końcu stworzy tą kinową pełnometrażówkę...

Co do ciekawszych animacji CN - polecam Johnny'ego Bravo. Jedna z ostatnich kreskówek z tego kanału, których komizmu nie zrozumieją w pełni dzieciaki (odcinek z parodią burzenia muru berlińskiego po prostu owni)

Poza tym do dziś za najlepszą kreskówkę "dla dzieci" uważam Świat Według Ludwiczka. Te dialogi, ci bohaterowie... dla mnie historia Andersonów to istny majstersztyk komediowy (szczególnie w 1 i 2 sezonie; 3 był robiony już niestety troszkę na siłę). Od pół roku się zbieram żeby kupić ten sezon wydany w Polsce na DVD (odkąd jest sprzedawany jako całość za niespełna 5 dych a nie - jak na początku, za 29 złotych za 4 odcinki).

MaQ

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 03.02.2010, 16:37:12 »
Ostatnio zobaczyłem Fantastic Mr. Fox. Polecam, bardzo miło się oglądało:) Tak jak uth wspominał to produkcja bardziej skierowana do starszych odbiorców.

Dr.Agon

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 03.02.2010, 23:20:17 »
MaQ Ke? Jaki Uth?
Dom dla zmyślonych przyjaciół pani Foster- świetny humor i animacja, oraz oryginalni bohaterowie.

MaQ

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 04.02.2010, 00:37:04 »
FaktycznieXD Mój błąd przepraszam:) Przemęczone ślepia;)

boromi

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 04.02.2010, 11:49:11 »
Dr.Agon: Fosterowie mają niezłe momenty ale jednak jak dla mnie ta kreskówka jest bardzo nierówna; szczególnie jak chodzi o późniejsze sezony.
« Ostatnia zmiana: 04.02.2010, 11:50:19 wysłana przez boromi »

Shinigami

• Brigadier
  • Full Member
    • http://crazypumpkinsnest.wordpress.com/
« Odpowiedź #14 dnia: 04.02.2010, 22:50:23 »
Ostatnio odpadam przy Super Hero Squad. Bawi zdecydowanie bardziej niż Batman: the Brave and the Bold.
« Ostatnia zmiana: 04.02.2010, 22:50:31 wysłana przez Shinigami »