Autor Wątek: Kino polskie  (Przeczytany 2894 razy)

boromi

• Jr. Member
  • **
Kino polskie
« dnia: 21.01.2010, 13:53:02 »
... co sądzicie, co lubicie. :)

Ogólnie rzecz biorąc - z zadowoleniem stwierdzam że ostatnio do popularnych kin zawitało kilka perełek. Wojna polsko-ruska, która ryje beret i stanowi swoisty Dzień Świra do kwadratu. Rewers zauroczył mnie klimatem retro i niezobowiązującym humorem na poziomie, natomiast Wszystko co kocham okazał się być hołdem dla kina emocji. Ten ostatni przepełniony jest właśnie nimi, zaś efekt dodatkowo potęguje punkowy soundtrack.

Planuję obejrzeć Dom zły, podobno także jest rewelacyjny.

... a Wy? Lubicie polskie kino? :)

Bandito

• Jr. Member
  • **
    • http://www.animeforum.pl/bleach/
RE: Kino polskie
« Odpowiedź #1 dnia: 21.01.2010, 19:56:26 »
Ja lubię polskie komedie - Job, Poranek kojota czy też Chłopaki nie płaczą to swoiste komedie, które naprawdę lubię... Do tego można dodać Lejdis czy też Testosteron, Ostatnią akcję i zbiera się naprawdę spora kolekcja dobrych polskich komedii :D

WyrwijChwasta

• szlachetne widmo
  • Jr. Member
  • **
    • http://gaijin.ayz.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 21.01.2010, 20:26:57 »
Dom Zły miecie. Mi szczególnie przypadł do gustu film ”Przesłuchanie”. Naprawdę doceniam też krótkie polskie produkcje ”Piotruś i wilk”, ”Ichtys”, ”Sztuka Spadania”. Polecam!

Dr.Agon

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 21.01.2010, 23:33:05 »
Ostatnio polskie kino dla mnie zbiera punkty dodatnie. Dawno nie oglądałem nic Made in Poland, gdyż nie miało nic ciekawego do zaoferowania. Teraz po kilku filmach mogę stwierdzić że robi się coraz lepiej.
A co dokładnie mi się spodobało?
-Rewers
-Dom zły
-Piotruś i wilk
-Animacje Bagińskiego

Ale komedii dalej nie potrafimy robić...

Misa

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 22.01.2010, 12:18:19 »
Byłam na Ciachu, wiedziałam czego się spodziewać dlatego bawilam się przednio (Ci ludzie co siedzieli obok chyba mieli mnie dość ;) ) najlepsza komedia od początku 2010 ;) (żarcik) osobiście drażniły mnie 2 aktorki Liszowska i Trzebiatowska - aktorki żadne...
Dalej mogę wymienić JOB i Testosteron, i Dzień Świra.
« Ostatnia zmiana: 22.01.2010, 12:19:09 wysłana przez Misa »

boromi

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 22.01.2010, 15:44:36 »
Ja mam polskie "komedie popularne" w poważaniu, średnio lubię "nasz" humor.

WyrwijChwasta - no, Przesłuchanie to klasyka. Rewelacyjny, mocny film. Trzeba sprawdzić, klimatem kojarzy mi się trochę z "Procesem" Kafki.

Acha, no i ja także zachwycam się Bagińskim! Nie mogę się wprost doczekać co wyjdzie z projektu Hardkor44!

loQ

• Don Rosa forever!
  • Jr. Member
  • **
    • http://ja.gram.pl/loczu
« Odpowiedź #6 dnia: 12.02.2010, 16:13:47 »
Jeśli chodzi o polskie kino to ja się wybieram do kina na "Kołysankę" - zapowiada się znakomicie. :)

uth

• średni przedwieczny
  • Jr. Member
  • **
    • http://crazypumpkinsnest.wordpress.com/
« Odpowiedź #7 dnia: 12.02.2010, 19:24:07 »
Job, Testosteron, Kup teraz i Chlopaki nie placza to dobre komedie ostatniego 10 lecia.
Co do reszty kina polecam "dom zły" okropnie zly i bdurny thriller. Tyle zla dawno nie widzialem.

Iscariote

• szalony kinoman
  • Newbie
  • *
    • http://iszkariot.blogspot.com
« Odpowiedź #8 dnia: 13.02.2010, 00:03:12 »
Kina polskiego nigdy nie lubiłem i chyba nie polubię (Katyń i Wajda to u mnie drażliwy temat), nawet pomimo tych kilku perełek, które niedawno zawitały w kinach z "Dom Zły" na czele. Chociaż jest kilka perełek, które lubię obejrzeć w telewizji. Operacja Samum, Nocne graffiti, Ostatnia akcja, Kroll.

Znajomość polskich komedii zakończyłem chyba na Killerze. Jeszcze Manna jest dobrym filmem, nawet na dvd mam. Oczywiście widziałem te Joby, filmy z Pazurą, komedie romantyczne itp. ale to chyba nie mój humor. ^^

A z takich bliższych kontaktów z kinem polskim, to piłem kiedyś herbatkę i gawędziłem z Sylwestrem Chęcińskim, reżyserem Samych Swoich. Niesamowity człowiek.
« Ostatnia zmiana: 13.02.2010, 00:03:55 wysłana przez Iscariote »

OsA

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 07.06.2010, 23:31:17 »
Ja generalnie lubię polskie filmy dokumentalne, zwłaszcza te niskobudżetowe.

A z tych 'normalnych' filmów, na szybko polecam dwa naprawdę warte obejrzenia filmy:

Boisko Bezdomnych to dramat opowiadający o eks piłkarzu, któremu załamała się kariera, przegrał życie i wylądował na dworcu, gdzie razem z bezdomnymi założył drużynę piłki nożnej.

Wszystko będzie dobrze to kolejny dramat, opowiada o chłopaku i jego chorej matce.
« Ostatnia zmiana: 07.06.2010, 23:31:56 wysłana przez OsA »