Autor Wątek: Prezydent RP zginął w katastrofie radzieckiego samolotu.  (Przeczytany 7672 razy)

uth

• średni przedwieczny
  • Jr. Member
  • **
    • http://crazypumpkinsnest.wordpress.com/
RE: Prezydent RP zginął w katastrofie radzieckiego samolotu.
« Odpowiedź #15 dnia: 10.04.2010, 20:28:34 »
Cytat: 'Inlagd' pid='1273' dateline='1270917862'

Cytat: 'uth'

A umierających ludzi zawsze szkoda i należy im się odrobina szacunku, niezależnie od tego czy umierają w wypadku, czy na raka...

Widocznie twoja wiedza i doświadczenia z ludźmi umierającymi są na tyle duże, że wiesz lepiej czego szkoda i co należy, a czemu można zapobiec i kogo uratować. Wybacz, że nie chce mi się wykrzesywać większej ironii.

Kolega widzę ma problemy w temacie czytania ze zrozumieniem- dziwne, że masz ochotę ironizować w tej chwili- zwłaszcza, że absolutnie nie mam pojęcia o co ci chodzi.

znalazłem ciekawą wypowiedz na forum budo:
Tu-154 też może lądować na IFR (Instrument Flight Rules), to był pierwszy rosyjski samolot cywilny z awioniką spełniającą standardy zachodnie, pozwalające na lądowanie na ILS, z radarem dopplerowskim etc. Tylko że cywilne samoloty żeby bezpiecznie lądować na lotniskach polegają na naprowadzaniu z ziemi, tj. na systemie ILS. Którego lotnisko wojskowo-cywilne w Smoleńsku nie posiada. Nowoczesny odrzutowiec też by tam nie wylądował bezpiecznie, do tego potrzebne by były zamontowany na pokładzie FLIR albo podobny system. A takich rzeczy się na cywilnych samolotach pasażerskich nie montuje, bo one lądują na cywilizowanych lotniskach, gdzie jest ILS, więc to tylko zbędna waga i koszty. I nowocześniejszy samolot raczej by tutaj nie pomógł, niestety.

Przed chwilą było orędzie, Komorowski bardzo rzeczowo podszedł do tematu- smutna chwila.
« Ostatnia zmiana: 10.04.2010, 20:39:00 wysłana przez uth »

Inlagd

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 10.04.2010, 20:47:33 »
Boromi wiem o co chodziło i chciałem podkreślić, że ten piękny zanik podziałów w wyniku takich wydarzeń jest słomianym ogniem (kilka lat temu przerabiane było to samo), tymczasem w obliczu codziennych śmierci, których zakres można wymiernie zmniejszyć nikt nie kiwa palcem, bo nie umiera nikt znany. Nie spada samolot. Nie można na tym zarobić.

Mój przedmówca uth przedstawił swoją apokaliptyczną wizję kraju na "skraju destabilizacji" i o ile owe kwestie polityczne przemilczam, o tyle wobec tego, co napisałem już powyżej nie mogę zgodzić się w kwestii tego, co w sprawie umierających ludzi szkoda i co się należy. Przy okazji śmiałem więc poddać w wątpliwość jego podstawy do udzielania mi takich lekcji jak w przytoczonym w poprzednim poście cytacie.

uth

• średni przedwieczny
  • Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 10.04.2010, 20:52:17 »
Cytat: 'Inlagd' pid='1277' dateline='1270925253'

Mój przedmówca uth przedstawił swoją apokaliptyczną wizję kraju na "skraju destabilizacji" i o ile owe kwestie polityczne przemilczam, o tyle wobec tego, co napisałem już powyżej nie mogę zgodzić się w kwestii tego, co w sprawie umierających ludzi szkoda i co się należy. Przy okazji śmiałem więc poddać w wątpliwość jego podstawy do udzielania mi takich lekcji jak w przytoczonym w poprzednim poście cytacie.

Myślisz że złotówka w dół nie poleci? Że to co się wydarzyło nie ma wpływu na miejsce polski w aktualnej pajęczynie politycznych relacji? Na kredyty osób które się zadłużyły w zagranicznej walucie?

Nie apokaliptyczną a realną i jest różnicą pomiędzy apokalipsą a destabilizacją. Człowieku weź poczytaj encyklopedię, to czy oddasz szacunek zmarłym to Twoja sprawa- WTC rozumiem też po Tobie spłynęło.
jesteś dziwny  i szukasz zwady w złym czasie...
« Ostatnia zmiana: 10.04.2010, 20:53:52 wysłana przez uth »

Inlagd

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 10.04.2010, 21:36:10 »
Cytat: 'uth' pid='1278' dateline='1270925537'
Człowieku weź poczytaj encyklopedię

Człowieku weź poczytaj rocznik statystyczny, to zobaczysz ile ludzi i z jakiego powodu umiera. Potem człowieku weź poczytaj trochę dokumentacji medycznej, to zobaczysz, że znaczna część tego dzieje się tylko i wyłącznie np. dlatego, że jednemu czy drugiemu nie chciało się przekazać części składek na podstawowe badania, podczas gdy lekką ręką wyrzucał pieniądze na procedury w leczeniu zbędne. Jak już chociaż o tym poczytasz i spotkasz ludzi skazanych w ten sposób na śmierć, to możemy dalej dyskutować.

Cytat: 'uth' pid='1278' dateline='1270925537'
jesteś dziwny  i szukasz zwady w złym czasie...

Podczas gdy jeden opłakuje dziś powalone drzewo, drugi przez cały czas opiekuje się lasem. Jeśli jednemu to drzewo przesłania las, to drugi jest dla niego co najmniej dziwny i szuka zwady.

uth

• średni przedwieczny
  • Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 10.04.2010, 21:37:00 »
W mojej rodzinie sporo osób zmarło na raka, zawały, kilkoro w wypadkach, zdarzały się też wylewy u dzieci, sam jestem w grupie dużego ryzyka- nie wiem jaki to ma związek z tematem od którego ostro abstrabrudny Sanchezesz i co chcesz udowodnić.
Znów nadinterpretujesz moją wypowiedź, nie chodzi o skonkretyzowanie nad samym wypadkiem w którym zginęła masa ludzi, ale nad sytuacją w jakiej znajduję się teraz jako obywatel kraju... i o to się rozchodzi właśnie- zastanów się nad tym. Oczywiste jest, że się podniesiemy po jakimś czasie, a za pół roku będzie to zamglonym wspomnieniem- jeśli teraz rząd to dobrze rozegra to ominiemy poważne konsekwencje, ale stoimy w obliczu pewnego zagrożenia, które mnie osobiście martwi.

Jeżeli jesteś lekarzem i gryzie Cię temat wykrywania i profilaktyki chorób to załóż o tym temat, ale nie łączmy tych dwóch wydarzeń ze sobą...

boromi

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 11.04.2010, 00:08:06 »
A propos angegdoty z lasem - to ten drugi szuka zwady, bo przychodzi drugiemu wykładać swoje racje nie w tym momencie, co trzeba. Wszyscy wiemy, że NFZ jest w koszmarnym stanie i przez złe decyzje społeczeństwo nieustannie traci. Szczerze wątpię, czy do prywatyzacji się to zmieni. Sam muszę niestety przyznać, że nie od wczoraj znam tragiczny poziom profilaktycznych badań (znamion skórnych) z funduszu. Ale co to ma do katastrofy?! Nie widzę tu żadnego powiązania czy wzajemnego wykluczania się dwóch zmartwień!
« Ostatnia zmiana: 11.04.2010, 00:08:59 wysłana przez boromi »

krzaczor93

• Made in USSR ☭
  • Jr. Member
  • **
    • http://www.poltegrup.edu.pl
« Odpowiedź #21 dnia: 11.04.2010, 01:59:30 »
http://www.telekompromitacja.pl/content/katastrofa-w-smole%C5%84sku-win%C4%85-pilot%C3%B3w

Katastrofa samolotu Tu-154M nastąpiła z winy pilotów.

Inlagd

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 11.04.2010, 07:50:57 »
Powiązanie? Zły moment? Więcej osób umiera regularnie z powodów którym można łatwo zapobiec, ale ludzie albo są tego faktu nieświadomi albo mają to w dupie, bo nie mogą na tym zarobić. W przeciwieństwie do niezwykle chwytliwych wypadków daje się to jednak bardzo łatwo przemilczeć, bo świadomość społeczna tych faktów jest żadna, mimo że ich skala nieporównywalnie większa. Dla mnie to jest prawdziwa tragedia, która siłą rzeczy umniejsza w moich oczach kolejną żałobę narodową i sprawia, że patrzę z lekkim politowaniem na zachowanie nieświadomego społeczeństwa w każdym podobnym przypadku.

Adept

• zgred
  • Newbie
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 11.04.2010, 13:55:28 »
Inglad, czy Ty nie przesadzasz? Co innego gdybym zginął ja na raka, a co innego gdy ginie prezydent RP z żoną wraz z ministrami i generałami, którzy mają losy na funkcjonowanie państwa. Moja śmierć nie będzie niczym poza tragedią mojej rodziny, natomiast śmierć prezydenta ma losy na cały naród. Myślisz, że społeczeństwo jest nieświadome tego, że setki ludzi umiera każdego dnia? Oczywiście, że wszyscy to wiemy. Jeżeli wytykasz uth`owi brak wiedzy odnośnie tego w jakich ilościach i jak kto umiera rocznie, to ja Ci wytykam brak wiedzy historycznej. Śmierć króla zawsze była najbardziej opłakiwaną śmiercią w historii narodu Polskiego ("Wizerunki Książąt i Królów Polskich" - Kraszewski). Analogicznie więc płaczemy za prezydentem. A Ty patrzysz na nas z politowaniem, bo "inni też umierają"? Priorytety Inglad. Ważniejsza śmierć ludzi kierujących państwem niż moja, dzisiaj po kołami samochodu. Kierujesz się jakąś dziwną ambicją i sprawiedliwością uznając, że każda śmierć jest równa. Otóż historia uczy, że nie każda i powinieneś to zrozumieć. Umarł nam król, zgodnie z tradycją naszego narodu płaczemy za nim jak za nikim innym.

boromi

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 11.04.2010, 14:57:53 »
Adept - ja nie płaczę. Jestem w szoku, bardzo mi szkoda mi tych ludzi, ale nie będę zaraz rozgłaszał na cały świat, że zginął kwiat inteligencji polskiej, bo to niestety obraza dla narodu. Prezydent wiele razy kompromitował nasz kraj na arenie międzynarodowej. Jeżeli mam się niepokoić o sprawę Polską, to raczej ze względu na kierownictwo wojska. O ile śmierć postaci znane ze szklanego ekranu wywołało u mnie największy szok (bo tych ludzi widziało się na codzień, znało się ich zachowania itp.), o tyle bardziej żal mi przedstawicieli rodzin katyńskich.  Poza tym przyrównywanie prezydenta do króla... proszę Cię, uprawnienia polskiego prezydenta kwalifikują się może na te królewskie z czasów oligarchii magnackiej.

Inlagd

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 14.04.2010, 09:54:56 »
Cytat: 'Adept'
umarł nam król

Cytat: 'boromi'
przyrównywanie prezydenta do króla... proszę Cię

Można powiedzieć, że udało się Wam uprzedzić ten piękny podział społeczeństwa zw. z miejscem jego pochówku, który właśnie można obserwować.