Ciężko wybrać tak naprawdę TOP 5. W sumie jest wiele gier które są dobre, ale starając się jechać nieco z innej strony:
1.Loco Roco - genialny i prosty pomysł który wciąga na długie godziny zarówno graczy hard jak i tych bardziej z doskoku, że o naszych pięknych kobietkach nie wspomnę;)
2.Patapon - dosłownie jak wyżej + widać, że developerzy wciąż mają świeże pomysły na gry rytmiczne/muzyczne
3.Dissidia - nieco kontrowersyjnie może, ni to RPG ni to mordobicie i może to właśnie świadczy o jakości tej produkcji. Niewątpliwy ukłon w stronę starszej części graczy pamiętających stare dobre finale i...o dziwo dowód na to, że Square jako takie się jeszcze nie wypaliło.
4.Jeanne D'arc - OK, fabuła ssie na całego i spokojnie można ją sobie podarować. Co natomiast ważne, sama mechanika gry jest przyjemna, przyjazna i wciąga sama sobą. Jeśli ktoś lubi taktyczne RPG rodem ze starojapońskiej szkoły to ten tytuł jest dla niego obowiązkiem.
5.Lumines - bo na PSP było pierwsze, bo to była bryza świeżości w temacie gier logicznych, bo system był świetny, oprawa estetyczna, bo nawet moja mama potrafiła się w tej grze zakochać na długie godziny.
Specjalnie nie wymieniałem takich tytułów jak Tekken czy Crisis Core, bo mimo że dobre to jechały na popularności braci z dużych ekranów. Gry które zaproponowałem są natomiast czymś nowym co pojawiło się na PSP jako pomysł świeży.