Klasyczny temat: dopisujemy swoją ulubioną grę z Commodore 64 wraz z krótkim opisem.
Więc ja zacznę:
Impossible Mission (Epyx, 1984)
Tę grę powinien znać każdy, kto miał styczność z C64. Klasyka TPP. Pozycja obowiązkowa. Gierka polega na przeprowadzeniu agenta po kolejnych poziomach podziemnej bazy i "otwieraniu terminali" (przynajmniej ja to tak nazywam) oraz ukrywanie się przed wrogimi robotami. Dość ładna jak na tamte czasy oprawa graficzna (ale liczy się grywalność). Kiepsko z dźwiękiem, który ogranicza się do bzyczenia głośników i drobniejszych dźwięków podczas akcji, ale mi to podczas zlizywania miodu wypływającego z tej gry nie przeszkadzało ;-)
Swój egzemplarz nabyłem kilka lat temu na straganie na spiraconej kasecie podpisanej "GRA KĄPÓTEROWA" za całe 5 złotych (w słowie KĄPÓTEROWA było normalne U napisane markerem, ale ktoś poprawił długopisem na Ó

).
Gra ukazała się także na ZX Spectrum oraz bardzo popularny za czasów PRLu komputer Amstrad CPC, którego nabyć można było w Składnicy Harcerskiej bądź sklepach dla górników (dlatego najlepiej szukać go na Śląsku - wiem z doświadczenia) :>
Screen (nie mój):

Dopisujcie swoje propozycje!